A dél fogalma alatt most „Kincses Baranya” értendő, a Drávától északra, a Dunától nyugatra elterülő táj, amelyet a turisták több okból is felkeresnek. Pécs mellett Szigetvárt is – Mohácsról, Siklósról, Harkányról és a többi híres helyről most nem is beszélve, de róluk majd máskor.
Szigetvár mellett található Turbék, és ez a táj a lágy dombjain immár a rómaik itt léte óta terem jófajta szőlőket, köszönhetően a nagyszerű talajösszetételnek, a majdnem mediterrán éghajlatnak.
Itt, a pécsi borvidékhez tartozó tájon található a hírnév útjára most feltörő szőlészet-borászat, a Gáspár Pincészet.
Egy jó nevű pincészet
Pinceházuk arról is híres, hogy alatta hódoltság korabeli pince rejtőzködött, jelezve, hogy ezen a tájon mindig is édes volt a szőlő és a szőlőművelés, és torkokra akadt az abból érlelt bor. Ám napjainkban nem ez a hír járja be a borivók köreit, hanem az, hogy a Gáspárék fia, a Szabolcs, egyetemen is kitanulta a borász mesterséget, s nem csak az őseitől leste el a szőlőtermesztés és a borérlelés tudományát.
És alighogy átvette a Gáspár Pincészetet máris arany és ezüst minősítést szerzett az első évjárataival. Na, ez a valami – hírlik a borivók körében.
És íme, itt a bizonyíték!
Arany és ezüst minősítésű borok a Gáspár Pincészettől
A pincészet honlapja: Pécsi borvidék, Gáspár Pince