Szerdától eredeti formájában látható Bernáth Aurél pannója

Szerdától eredeti formájában látható a Bernáth Aurél által az 1958-as brüsszeli világkiállításra festett, hatalmas méretű pannó a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár B. A. úr X-ben című kiállításán.

Gróf Ferenc kiállításának fókuszában egy több mint ötven éve raktárban rejtőző, hatalmas festmény és egy több mint ötven éve megjelent könyv áll. Keletkezésük az 1956-os forradalmat követő évekhez kötődik; a két alkotó: a korszak közismert festője, Bernáth Aurél és egyik legolvasottabb írója, Déry Tibor – közölte az MTI-vel a Kiscelli Múzeum. A Bernáth-pannó az 1958-as brüsszeli világkiállítás óta először került nyilvánosság elé, Déry G. A. úr X-ben című regényének sorait pedig az elmúlt évtizedekben alig idézték. A két mű párhuzamaira és ellentmondásaira a Kiscelli Múzeum templomterében most egy kortárs művész világít rá.

Gróf Ferenc a múzeumi gyűjteményből és az irodalomtörténetből emelt ki egy-egy elemet, hogy sajátos látásmóddal és eszközrendszerrel értelmezze újra őket. A művész installációiban a két mű jelentésrétegeit egymásra helyezve láttatja és olvastatja újra a múltat – közölték a szervezők. A múzeum tájékoztatása szerint a G. A. úr X-ben szövegei a kiállítótérben szubjektív válogatásban, Bernáth Aurél festményének egyes elemei pedig az eredeti logikát felülíró algoritmus szerint rendezve jelennek meg.

A 66 darabból álló, 18 x 4 méteres, alumíniumra festett alkotást szerdán állítják vissza eredeti állapotába, így a kiállítás utolsó két hetében a látogatók az egykor a brüsszeli magyar pavilon falán bemutatott Budapest-pannót korábbi formájában láthatják. A tárlathoz kapcsolódóan a korszakról, a művekről és a művészi beavatkozásról szóló kiadvány jelenik meg, amelyet szintén szerdán mutat be a Kiscelli Múzeum.

A Mélyi József által rendezett kiállítás december 30-ig tekinthető meg.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?