Az ülőmunka egészségügyi vonatkozásai I. – Bevezetés


Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

Egyre több olyan figyelmeztetés lát napvilágot szakmai körökből, amelyek az ülőmunka veszélyeire hívják fel a figyelmet. Nem is gondolnánk, hogy a hosszan tartó ülésnek egészségkárosító hatása is van, hiszen kényelmes tartózkodási módozatként gondolunk rá elsősorban.

Állítólag még az aktívan sportoló, de ülőmunkát végző személyeket is fenyegetik azok a betegségek, amelyeket a hosszú, passzív üléssel töltött órák váltanak ki. Alapvetően tehát a tartós mozgáshiány okozza a veszélyforrást.

Különböző kutatásokból kiderült, hogy az állómunka kisebb terhelést ró a hátgerincre, mint az ülőmunka – természetesen csak egy bizonyos határig, mert a huzamosabb ideig tartó álló munka a láb visszereit és az izmokat is megterheli.

Az minden esetre ijesztő tény, hogy az ülőmunkát végzőknél kétszer akkora a szív-és érrendszeri betegségek előfordulása, mint az állómunkát végzőknél. A nyolc órát ülő nők körében végzett vizsgálatok szerint két-háromszor nagyobb eséllyel alakul ki életveszélyes vérrög a szervezetben, mint másoknál. Az ő esetükben nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a krónikus szívbetegségek kialakulásának is. De mit is okoz a vérrög a szervezetben? Amikor a vérrög egészben vagy darabokban vándorol a lábak mélyvénáiból a pl. tüdőbe, és ott érelzáródást okoz, tüdőembóliáról beszélünk. Tünetei: a nehézlégzés, mellkasi fájdalom, köhögés. Ez kórházi ellátásra szoruló súlyos állapot.

Miért kockázatos a hosszan tartó ülés a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából? A vénák jó része az izmok között halad, az ülés során nyomás nehezedik rájuk, ami akadályozza a szabad véráramlást, pumpafunkciójuk megszűnik, ezért pang a vér a visszerekben és a láb megdagad (ugyanez a helyzet az álló munkát végzőknél is). Egyiket sem szabad túlzásba vinni.

A lábfájásnak több oka is lehet, elsősorban életkortól függően, de az ülő munkával összefüggésben néhány betegség kiemelendő: a lábfájdalom visszértágulat és érszűkület jele is lehet. Mindkettő komoly problémákat okozhat. Az alsó lábszár- vagy combfájdalmak esetén gondolhatunk ízületi kopásra, izmok megerőltetésére, de ha a fájdalom hosszabb időn át nem szűnik, ajánlatos orvoshoz fordulni. Ha a végtagok hidegek és a sarkak, lábujjak elszíneződése is tapasztalható, akkor gondolni kell az érszűkületre. Cukorbetegség, koszorúér betegség esetén ez veszélyesebb, a dohányzás pedig csak fokozza a rizikót.

Idősebb korosztálynál még fontosabb a mozgásszervi bajok és az érszűkület tisztázása a megfelelő kezelés érdekében, mert a baj elhanyagolása súlyos szövődményekhez vezet.

Az általunk kifejlesztett ergonomikusan pozícionálható irodaszék mindezen kóros egészségügyi állapotok elkerülésére alkalmas innovatív eszköz, mely nem hiányozhat sem az otthonokból, sem a munkahelyekről.

Folytatásként a különböző egészségügyi területeket vesszük górcső alá abból a szempontból, melyek azok a veszélyek, amelyek elkerülése oly fontos szempontok termékfejlesztésünk során.

A „SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, ergonomikus irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X) Frissítve: 2019.04.12.