PestInfo

…egy újabb InfoCsoport honlap…

A gerinctorna

2020-03-25
Gazdaság, Promóció No Comments


SmartSeat – az okos irodaszék

Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

A gerinc állapota a legfontosabb egészségi tényező mozgásszervi szempontból a központi funkciója miatt. Lehet mondani, ha valakinek van gerince, tornáztatni is köteles.

A gerinctorna még egészségeseknek is fokozottan ajánlott, ha napi két óránál többet ugyanabban a testi pózban tartózkodik az illető.

A népesség kb. 80%-a érintett valamilyen fokú váll-, ját vagy derékfájdalommal, melyet a túlsúlyosság még fokoz is.

Amennyiben bármilyen panasz jelentkezik, orvosilag mielőbb érdemes kivizsgáltatni, tornáztatás csak párhuzamos terápia.

 A tornagyakorlatok a gerinctáji izomcsoportok átmozgatása révén megnyúlnak, elernyednek és egy feszültségmentes laza állapotba kerülnek, erősebbek is lesznek. A mozgás hatására a vérkeringés fokozódik, mely a sejtek anyagcseréjét is gyorsítja, ezzel tápanyag-ellátottság is növekszik. A csigolyák átmozgatása a porckorongok kiegyenlített helyzetéhez járulnak hozzá, melyek este elfogyasztott vízmennyiségből éjjel regenerálódnak.

A gerinctornának járulékos kihatásai is vannak. Példának okáért a szebb testtartást eredményez, hasi rész is feszesebbé válik, harmonikusabb mozgási összhatást hoz létre. egy nem túl ideális alkatot is megszépít a feszes testtartás, önmagában elegánsabbá teszi a megjelenést.

Érdemes kétfajta gerincgyakorlatsort megtanulni. Egyet a munkahelyi szünetekre, egyet pedig heti 2-3 alkalommal végzetten otthonra, amikor több idő van. Ha nincs jobb ötletünk legalább táncoljunk, mert annak gerincmozgató hatása kiváló a kedvcsinálás mellett. Erdei séták alkalmával keressük az egyenetlen terepet és gyökereket, amelyek átmasszírozzák a derékrészt élvezetességük mellett.

Amíg túlsúllyal rendelkezik valaki, óvatosabban kell végeznie a munkahelyi gyakorlatokat is, mert a többletterhelés inkább előnytelen hatású lehet.

Fontos, hogy gerinctorna alatt ne egy bonyolult, extraügyességet igénylő mozdulatok sorozatát értsük. Az önkéntelen nyújtózkodás is már annak számít, az iskolából is sok az ismert feladat. Lényeg, hogy helyes testtartás felé kényszerítsük finoman minél inkább a gerincet, picit pillanatnyi határain túllépve (amíg még jólesik), majd elernyesztve. Inkább több apró mozgás, mint egy nagy és durva, fájdalmas kimozdítás. Voltaképpen a torna egy önmasszírozó tevékenység, ki-ki habitusának megfelelően végzi.

Hasznos tornaeszköz a közép és nagyméretű fittlabda, amelyen még ülni is lehet annak, aki ficergősebb típus.

A „SmartSeat” új típusú irodaszék ugyan nem teszi feleslegessé a napi gerinctornát, de mindenképpen a legjobb eszköz ahhoz, hogy a legkevesebb időt töltse az illető egészségtelen pózban. A ma ismert ergonómikus irodaszékek a „Smartseat”-tel szemben nem teszik lehetővé az egyéni testi méretek figyelembevételét. A „SmartSeat” háttámlája, ülőfelülete és a karfák ugyanakkor külön-külön mozgathatóak és beállíthatóak egyénre szabottan. Ez kiegészül azzal, hogy a támla és az ülés 4-4- érzékelővel van ellátva, amely rövidhullámú rádiójel révén egy internetes szoftverprogramnak jeleket küld, mely jeleket a program kiértékel és jelzéssel figyelmezteti az illetőt arra, változtasson a testtartásán, székbeállításán, újra egészséges pozíciót vegyen fel a teste.

_____________________

„SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, a jelenleg legfejlettebb tudományos eredményeket is figyelembe vevő, ergonomikus pozicionálható irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:egész
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)