PestInfo

…egy újabb InfoCsoport honlap…

A gerincferdülés

2020-03-22
Gazdaság, Promóció No Comments


SmartSeat – az okos irodaszék

Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Gerincferdülésnek a gerinc függőlegestől jobb vagy bal oldalirányban történő tartós kimozdulását jelenti, kórosabb esetben meg is csavarodik. Az előbbi a funkcionális gerincferdülés (tartáshiba), az utóbbi a strukturális gerincferdülés.

A lányokat jobban érinti e tartási rendellenesség kialakulása, mivel a hátizmuk a fiúkéival szemben gyengébb.

Hangsúlyozandó, hogy a serdülőkori hanyag testtartás nem gerincferdülés, hanem csak a gerincizmok fejletlenségéről van szimplán szó.

A gerincferdülés korai felismerése elengedhetetlen, mert szövődményei alakulhatnak ki, hovatovább légzés elégtelenséget vagy másodlagos szívbetegséget is okozhat. Az izületeket is egyenetlen terhelés éri, ezért a térd- és csípőizületek is fokozott kopásnak lehetnek kitéve.  Már hátfájdalom esetén is ki kell zárni a lehetséges okok közül, fizikai terhelhetőség csökkenése és sántikálás is utalhat gerincferdülésre. A váll vagy csípő vízszintestől eltérő állása már látványosan sejteti a gerincferdülést.

A görbület mértéke határozza meg a terápiát.

A rázkódással járó mozgásformák pl. futás a legenyhébb gerincferdülés esetén is kerülendőek. Az úszás (főleg hátúszás) pedig minden fokozatban erősen ajánlott a szimmetria visszanyerése érdekében.

A gerincferdülés mértékét a szerint határozzák meg, hogy mekkora lenne a ferdülés, ha nem lennének kiegyenlítésre törekvő másodlagos görbületek, ez a Jobb-fok.

20 Jobb-foknál kisebb görbület esetén még heti 2-3 gyógytornával lehet korrigálni, erősödik a hátizom speciális gyakorlatokkal.

20 – 25 fok esetén fűző viselését javallják, amely sokakat taszít, de elkerülhetetlen eszköz és sokfajta modell, akár színes, minták is elérhető. 25 – 45 fok közötti deformáció esetén már műtétet nem lehet megkerülni (gerincet belülről fém tartóelemekkel erősítik meg), 45 fok felett igen súlyos esetről van szó.

Orvosi gyógy masszázs révén a vérkeringés fokozást érnek el, izomcsomókat oldanak ki, felszabadulnak az ízületek. A Breuss-gerincmasszázs mélyizomlazítása előkészíti a Dorn-terápiát. A Dorn-terápia ezután a csípőizület elcsúszását tárja fel először, majd lassan és kíméletesen ütemesen mozgatja a terapeuta a pácienst.

Alternatív módszerként ismert a jade-masszázsterápia, mely e féldrágakő rezgéseit használja fel vérkeringésfokozásra, mely a sejtek anyagcseréjét fokozza.

A „SmartSeat” olyan megoldás, amely segít abban, hogy gerincferdülés ne is alakulhasson ki. Dinamikusan állíthatóak az adott test méreteihez a részei: háttámla, ülés, karfák. Beépített érzékelőkkel adatokat továbbít a szék rövidhullámú rádiójel segítségével egy internetes szoftvernek, amely az adatok kiértékelése után azonnal jelez a székhasználónak a testtartás megváltoztatása érdekében. Tehát a lehető legrövidebb időt tölt csak a székhasználó egészségtelen pozícióban.

_____________________

„SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, a jelenleg legfejlettebb tudományos eredményeket is figyelembe vevő, ergonomikus pozicionálható irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:egész
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)