PestInfo

…egy újabb InfoCsoport honlap…

Az ülőmunka egészségügyi vonatkozásai II. – Nyaki problémák

2019-01-23
Gazdaság, Promóció No Comments



Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

Tipikus probléma az ülőmunkát végzőknél, hogy előretolt fejjel nézik a monitort, ami jelentős terhet ró a nyaki gerincre és károsítja azt.

Hogy miért? Mert annyira figyelünk a teendőnkre, hogy óhatatlanul közelíteni szeretnénk a monitorhoz. Amíg fejünk a gerincoszlop tetején “tartózkodik”, az izmok, a hát, a nyaki izmok, lapocka izmai – kiegyensúlyozottan, feszülés nélkül tartják fejünket. Ha előre toljuk a fejünket, a hátulsó nyaki izmok, és a hátizmok megfeszülnek és előbb-utóbb fájdalom alakul ki a rendellenes tartás miatt, a fej önsúlya jelentős. A csigolyák közötti porckorongokra nehezedő nyomás is megnő, folyadéktartalmuk kipréselődik, ellapulnak és végső stádiumban kialakul a porckorongsérv, meszesedés, púposság.

Előretolt fejtartás esetén a nyakcsigolyák helyzete is megváltozik, a függőleges helyzethez viszonyítva elcsúsznak egymáson. Mivel a csigolyák között haladnak az agyat vérrel ellátó artériák, az elcsúszott csigolyák akadályozzák a vér szabad áramlását, az ülőmunkát végzők gyakori fejfájását ez okozza.

Hasonlóan súlyos nyaki gerincproblémákhoz vezet az okostelefonok kijelzőjének hosszan tartó nézegetése, avagy a „pötyögtetés”. Ilyenkor a fej 60 fokban előre dől és kb. 30 kg-nak megfelelő nyomást gyakorol a nyaki gerincre, nem is gondolnánk, hogy átlagosan egy felnőtt embernek 6-7 kg a fejének a súlya. Az izmok gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott testtartáshoz, az elülső izmok rövidülnek, a hátulsók megnyúlnak és kialakul az ún. SMS-nyak. Kutatások szerint az okostelefon használók átlagban 4 órát töltenek el mobiltelefonjuk nézegetésével. Ez évente kb. 1400 órát jelent. Ahhoz, hogy az elszenvedett izomkárosodásokat ellensúlyozzák, vajon mennyi időt töltenek mozgással? Legalább ugyanennyit kellene, de ha a napból nem is futná többre, 30 perc lenne a minimum, de itt is érvényes a szabály, hogy időről-időre szakítsuk meg tevékenységünket és mozogjunk. Az SMS-nyak kialakulását meg lehetne előzni, ha szemmagasságban tartanánk a mobiltelefont, de ha mégis bekövetkezett a nyaki fájdalom, ajánlatos személyre szabott terápiával ellensúlyozni.

Munkahelyen gyakori, hogy a telefont fülünk és vállunk közé szorítva tartjuk és közben különböző dolgokat végzünk. Ebben az esetben a nyak oldalsó izmai és a vállat emelő izmok terhelése nő meg és ha ezt gyakran ismételjük, hozzászokunk és önkéntelenül is így tartjuk a fejünket.

Munkahelyi problémák közé tartozik a stressz is, amikor pszichés alapon védekező állásban reagálunk a ránk zúduló nehézségekre. Hátunk önkéntelenül meggörbül, fejünket nyakunk közé húzzuk, azaz, vállunkat felhúzzuk, és izmaink hasonló feszültség alá kerülnek, mint az előzőek esetében. Ha nem tartós ez az összehúzódás, talán nem alakul ki az egészségkárosodás…

Mint minden mozgásszervi problémára, ezekre a bajokra is a napi aktív mozgás, kimozgatás a legjobb ellenszer, illetve elejét vehetjük a súlyosabb, degeneratív gerincbetegségek kialakulásának is és a stressz is levezetjük fizikai mozgással.

Ha velünk marad, továbbiakban az ülőmunkával együtt járó szemproblémákkal fogunk foglalkozni.

A „SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, nyaki problémákra is megoldást nyújtó ergonomikus irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X) Frissítve: 2019.04.12.